Google helyezés javítása szinonimákkal

Számtalan módszer létezik a Google helyezés javítására, melyek közül most egy egyszerű és könnyen kivitelezhető technikát mutatok be, a szinonimák használatát. Ezt a módszert nem új tartalom generálására, hanem meglevő tartalmak fejlesztésére fogjuk használni.

Úgy gondolom, hogy a módszer akkor érthető meg a legkönnyebben, ha egy konkrét példán keresztül mutatom be a teljes folyamatot. Ezért a saját blogbejegyzéseim közül kiválasztottam a Milyen a jó honlap, így dönt a látogató cikket, melyen lepésről lépésre bemutatom, hogyan történik a Google helyezés javítása az eredetileg megcélzott kulcsszó szinonimáinak használatával és a beillesztéshez szükséges némi tartalomfejlesztéssel.

Kezdésnek fontos megjegyezni, hogy a blogbejegyzésemmel célzott kulcsszó nem túl gyakori keresettségű, havonta átlagosan csak 20-an érdeklődnek iránta. De ehhez adódik majd a szinonimák keresettsége, ami darabonként szintén havi 10-20 közötti szám. Így a téma iránt keresők száma hozzávetőlegesen havi 80-100 főre tehető.

Mivel egy kevésbé keresett témáról van szó, ezért a szinonima módszer alkalmazásával elért Google rangsor javulása nem fogja megrengetni a világot, de a SEO világában minden apró pozitív eredmény hozzájárul a weboldal jobb rangsorolásához.

A Google helyezés javításának előkészületei

Az első lépés mindig a jelen helyzetnek az elemzése. Meg kell vizsgálni, hogy a kiválasztott blogbejegyzést érdemes-e a szinonima technikával javítani. Ehhez a Search Console adatai lesznek a segítségünkre.

Fontos felmérni, hogy rendelkezik-e a bejegyzés azzal a potenciállal, amely a Google helyezésének javításához szükséges. Miért választottam pont ezt a cikket a bemutatott technikához?

 • Még a találati lista első oldalán található, a 8-9. hely környékén, tehát a helyezés javítására megvan az esély.
 • A blogbejegyzés helyezése az elmúlt 3-4 hónapban stagnált, nincs sem erősödő, sem hanyatló szakaszban.
 • Kevés az átkattintási arány, ami legtöbbször abból adódik, hogy a lap alján helyezkedik el, ahová a látogatóknak csak nagyon kis része teker le.
Search Console grafikon, a kiválasztott bejegyzés teljesítménye a Google keresőben.
Google Search Console grafikon: a „Milyen a jó honlap, így dönt a látogató” cikk teljesítménye a Google keresőben 2022. december – 2023. február

Szinonimák keresése

Amint meggyőződtünk róla, hogy a bejegyzésünk megfelelő a Google helyezés javításához, megvizsgálhatjuk, hogy a megcélzott kulcsszón kívül melyek azok a szinonimák, melyekre keresnek az emberek, és a Google is megjeleníti rájuk a cikkünket a találati listában. Ebben szintén a Search Console lesz a segítségünk.

Szinonima vizsgálat Search Console

A Google Search Console-ban a kiválasztott blogbejegyzésre szűkítve megnézzük azoknak a kulcsszavaknak a listáját, melyre az adott cikk megjelent a keresőben. A listában megkeressük azokat, melyek szinonimái a megcélzott kulcsszónak, és nem csak egyszeri alkalommal hozta be a Google a találati listába.

Szinonimák listája a Search Consoleban az elmúlt egy éves adatok alapján
Szinonimalista a Search Console elmúlt egy éves adatai alapján

Az eredetileg megcélzott kulcsszó: „Milyen a jó honlap”. A következő listában pedig azok a kulcsszavak láthatók, melyekre a Search Console szerint rangsorol a bejegyzésem és egyben szinonimái is a fő kulcsszavamnak.

 • Milyen egy jó honlap
 • Jó honlap
 • Jó weboldal
 • Milyen a jó weboldal
 • Milyen egy jó weboldal

Releváns szinonimák keresése, SeoPowersuite

A Search Console adatainak elemzése után a SEO PowerSuite Rank Tracker programjával végeztem még egy kis kutatást, hogy a megcélzott kulcsszavam milyen változataira, azaz milyen szinonimákra keresnek még rá az emberek. Íme az eredmény:

 • Milyen a jó weboldal
 • Milyen egy jó weboldal
 • Mitől jó egy honlap
 • Mitől jó egy weboldal
 • Milyen egy jó honlap
 • A jó weboldal titka

Zárójelben jegyzem meg, hogy a SEO PowerSuite egy 4 programból álló szoftvercsomag, amit kifejezetten arra terveztek, hogy alapos elemzéseket készítsen a weboldalakról és a látogatói szokásokról. Ezek az elemzések segítenek jobban megérteni egy weboldal jelenlegi állapotát, és meghatározni egy hatékony SEO stratégiát.

Kulcsszó szinonima keresés a SeoPowersuite programban.
Kulcsszókeresés a SeoPowersuite Rank tracker programmal

Szintén a SEO PowerSuite Rank Tracker program Autocomplet funkciójával néztem meg azt is, hogy a „jó honlap” kulcsszavakat mivel egészítik még ki az emberek, vagyis milyen long tail kulcsszavak vannak, melyek tartalmazzák a „jó honlap” kifejezést és releváns a blogbejegyzésemhez. Ez a lekérdezés nem hozott új eredmény.

Kulcsszó szinonima keresés autocomplete funkcióval a SeoPowersuite Rank Tracker programjában.
Kulcsszókeresés a Rank Tracker Autocomplete funkciójával

Keyword Everywhere Chrome bővítmény

Harmadik eszköz, amit a szinonimák felkutatására használtam, a Keywords Everywhere Chrome bővítmény, amit a cikk írásakor még ingyenesen használhattam, azóta viszont már fizetőssé vált. A használatával találtam meg a „Jó weboldal titka” kifejezést is.

Konkurencia a Google keresőben

Sokan szokták kérdezni, hogy hogyan lehet egy cikkel a Google rangsor elejére kerülni. Egy mondatban összefoglalva úgy, hogy jobbnak kell lenni a konkurensek bejegyzéseitől. Ahhoz viszont, hogy mindenkinél jobb tudj lenni, ismerni kell a többi indulót is.

A konkurencia elemzéséhez indítottam egy keresést a megcélzott kulcsszóval , és megpróbáltam kideríteni, hogy miben jobbak azok, akik jobb helyen állnak a keresőben, mint én. Az alábbi eredményre jutottam: az én cikkemet megelőző bejegyzés vagy:

 • Hosszabb, részletesebb cikk a témáról.
 • Frissebb cikk, ami a legújabb adatokat, információkat is tartalmazza.
 • Nagyobb látogatottságú, nagy forgalmú oldalon lévő cikk.
 • Könnyebben emészthető tartalom a nagyközönség számára, vagyis tagoltabb szöveg, több kép, vagy grafikon, esetleg egy tartalomjegyzék az elején, ami segíti a könnyebb eligazodást.
Találati lista a Google keresőben a milyen a jó honlap kulcsszóra.
Google találati lista a „milyen a jó honlap” kulcsszóra és szinonima javaslatok a Keywords Everywhere bővítménnyel

Tehát, ha szeretnék a legjobb lenni, akkor ezek figyelembevételével kell fejlesztenem a cikket. Őszintén szólva még ez sem garantálja, hogy a lista elejére kerülök, hisz számtalan egyéb módszer létezik a Google rangsorolás gyorsítására, mint pl. külső linkek, belső linkhálózat, stb. De jelen esetben csak a szinonima módszert szeretném használni, más technikára nem fókuszálok.

Biztonsági mentés a Google helyezés javítása előtt

Az elemzés, az adatgyűjtés és rendszerezés után jöhet a Google helyezés javítására tett konkrét tevékenység. De, mielőtt bármibe is belekezdtem, készítettem egy mentést az eredeti verzióról. Ezt minden esteben, minden változtatás előtt megteszem, hisz ha nem jó irányba indul el a változtatás, akkor vissza lehet állítani az eredeti állapotot.

Konkrét változtatások a Google helyezés javítása érdekében

Egy nagyon szembetűnő hiányosságra figyeltem fel az én cikkemben, konkrétan arra, hogy nem használtam a weboldal kifejezést, pedig az emberek ugyanolyan gyakorisággal használják, mint a honlap kifejezést. Annak ellenére, hogy a weboldal szó nem volt a bejegyzésben, a „milyen egy jó weboldal” kulcskifejezésre mégis érdemesnek találta a Google a rangsorolásra, tehát mindenképpen bele kellett szőnöm a szövegbe ezt a változatot is.

Az alábbi javításokat, módosításokat végeztem el a cikkemen:

 • A felkutatott új kulcsszavak, szinonimák elhelyezése a szövegben.
 • Meglévő szavak bővítése. Pl. a weboldal kifejezést bővítettem a „jó weboldal” , vagy a „jó weboldal titka” kulcsszavakra.
 • Tartalombővítés, keresőoptimalizált szövegírással: nem csak a kulcsszavakat helyeztem el a szövegben, hanem mondatokba foglaltam, bekezdéseket írtam hozzájuk. Ezáltal 7.100 karakterről 10.700 karakterre növeltem a tartalmat, ami kb. 350 szavas kiegészítés.
 • Tartalomjegyzék készítése.
 • Mivel bővült a tartalom is, ezáltal jelentős változás történt a cikkben, így a frissítés dátumát állítottam be a WordPress felületén.
 • Jeleztem a Google keresőnek, hogy a tartalom módosult, azaz beküldtem egy újraindexelési kérelmet 2023-03-07 dátummal a Search Console felületén.

A fent említett lépések mellett, amelyek középpontjában a szinonimák használata állt, további részletekre is figyelmet fordítottam a Google helyezés javítása érdekében:

 • Szövegkontextus finomítása: a kulcsszavak és szinonimák beillesztése mellett különös figyelmet fordítottam arra, hogy ezek a szavak természetesen illeszkedjenek a szövegkörnyezetbe. A cél az volt, hogy a tartalom olvasmányos és érdekes maradjon, miközben javul a keresőmotorok általi értékelése.
 • Kulcsszó sűrűség optimalizálása: odafigyeltem arra, hogy a kulcsszavak és szinonimáik sűrűsége ne legyen túl magas, elkerülve ezzel a kulcsszóhalmozást, ami negatívan hathat a SEO-ra.
 • Címsorok és alfejezetek: a szinonimákat nem csak a szövegben, hanem a címsorokban is használtam, hogy tovább növeljem a tartalom relevanciáját és struktúráját.
 • Természetes nyelvhasználat: a módosítások során arra törekedtem, hogy a nyelvhasználat természetes és olvasmányos maradjon, hiszen a Google algoritmusai egyre jobban képesek felismerni és előnyben részesíteni a természetes nyelvhasználatot.

Ezek a finomítások segítettek abban, hogy a tartalom jobban megfeleljen a Google SEO kritériumainak, miközben megőriztem annak olvasmányosságát és minőségét. A szinonima módszer alkalmazása, bár önmagában nem teljes SEO stratégia, fontos részét képezi a keresőoptimalizálásnak, és jól alkalmazva jelentős hatással lehet a weboldal helyezésére.

Összegző táblázat

Annak érdekében, hogy átláthatóbbá tegyem a szinonima módszer hatását a Google helyezés javulására, összeállítottam egy táblázatot, ami bemutatja a különböző kulcsszavak teljesítményét a módosítások előtt és után. A táblázat oszlopai a következők:

 • Kulcsszó: itt sorolom fel azokat a kulcsszavakat és szinonimákat, amelyeket a blogbejegyzésemben használtam vagy módosításaim során beillesztettem.
 • Havi keresések száma: ez mutatja, hogy mennyi keresés történik havonta az egyes kulcsszavakra.
 • Kulcsszó előfordulás a szövegben változtatás előtt: itt látható, hogy a módosítások előtt hányszor szerepeltek ezek a kulcsszavak a szövegben.
 • Átlagos helyezés a módosítást megelőző 3 hónapban: ebben az oszlopban látható, hogy az adott kulcsszavak milyen átlagos helyezést értek el a Google keresőben a módosítások előtti három hónapban.
 • Kulcsszó előfordulása a szövegben változtatás után: itt látható a kulcsszavak gyakorisága a módosított szövegben.
 • Átlagos helyezés a módosítást követő 3 hónapban: végül ebben az oszlopban mutatom be, hogy a módosítások után hogyan változott a kulcsszavak átlagos helyezése a Google keresőben.

Az alábbi táblázatban bemutatott adatok alapján értékelhetjük a szinonima módszer hatékonyságát és azokat a területeket, ahol a legnagyobb változások történtek.

KulcsszóHavi keresések számaKulcsszó előfordulás a szövegben változtatás előttÁtlagos helyezés a módosítást megelőző 3 hónapbanKulcsszó elfordulása a szövegben változtatás utánÁtlagos helyezés a módosítást követő 3 hónapban
Honlap
Jó honlap1096,5164,9
Milyen a jó honlap108 6,374,7
Milyen egy jó honlap200715,2
Mitől jó egy honlap100010
Weboldal
Jó weboldal1000110
Milyen egy jó weboldal20018,5212,5
Milyen a jó weboldal2000110,5
A jó weboldal titka00030
Jó weblap felépítése1000010,5

Eredményes-e a szinonima módszer?

A Google helyezés javítási tevékenységgel végeztem, most már csak az a kérdés, hogy sikeres volt-e mindez, érdemes volt-e az időt és energiát ráfordítani. Ahhoz, hogy a módszer eredményességét el lehessen dönteni, minimum egy hónapot érdemes várni, én sem tettem ezt másképp.

Az eredményességet egy hónap után ellenőriztem, ami szerencsére a sikerességet mutatta. A módosítás és újraindexelést követő pár napban volt a leglátványosabb a javulás, majd ezt követően lassulás, kisebb stagnálás állt be a Google megjelenések számában. A kattintások száma is emelkedett, bár ebben még lenne hová fejlődni.

Google helyezés javításának eredménye a Search Console grafikonján.
Google Search Console grafikon a változtatás utáni állapotról.

Hajtott a kíváncsiság és három hónappal később készítettem egy összehasonlítást a módosítást megelőző és követő három hónap megjelenési statisztikájáról. Íme az eredmény:

 • Általánosságban elmondható, hogy a Google helyezés javítása a fent leírt módszerrel pozitív eredményt hozott, de áttörő, kiugró eredményt nem értem el vele.
 • A megjelenések száma a módosítás utáni markáns erősödést követően visszaesett és beállt egy köztes szintre, amit ezt követően meg is tartott.
 • A megjelenések száma megháromszorozódott, a kattintások száma duplázódott három hónap alatt.
 • Az eredetileg megcélzott kulcsszavammal, a „milyen a jó honlap” kifejezéssel a 4-5 helyre jött fel a cikkem, így két helyet tudtam erősíteni a pozíciómon, ami már nem rossz eredmény.

Az eredetileg megcélzott kulcsszó és a szinonimák helyezése is javult, de áttörő sikert egyik sem ért el: 4-6 helyezéstől jobbat egyik sem tudott produkálni. Ha szeretném, hogy a cikk még jobb helyezést érjen el, akkor a szinonima módszer kevésnek bizonyult, komolyabb lépéseket is kellene tennem.

Megjelenések grafikonja a változtatás előtti és utáni három hónapban.
Változtatás előtti és utáni három hónap megjelenési számának összehasonlítása

A szinonima módszer alkalmazásával elért eredmények összegzésekor fontos kiemelni, hogy a SEO egy dinamikus és sokrétű folyamat, amely nem csupán egyetlen technika alkalmazásán múlik. A kulcsszó szinonimáinak használata hatékony eszköz lehet a keresőoptimalizálásban, javulást is eredményezhet, de a legjobb eredmények eléréséhez több különböző technika kombinációja szükséges.


A fenti esettanulmányból látható, hogy a Google helyezés javítása a kulcsszó szinonimáinak használatával eredményes, de nem feltétlenül elégséges az áttörő sikerhez. Mivel nem kerül semmibe, alkalmazni pedig egyszerű, ezért érdemes rá időt fordítani, hisz nem lehet tudni, hogy a te bejegyzésednél nem fog-e sokkal nagyobb javulást eredményezni.