5 tipp a Google rangsorolás gyorsítására

A tartalomkészítők a Google kegyeiért versenyeznek és mindenki szeretne a keresőben az élre törni, ami persze nem egyszerű. Íme 5 tipp, amit te is megtehetsz a Google rangsorolás gyorsítása érdekében.

A jobb helyezés növelheti a weboldal látogatottságát, javíthatja az online jelenlétet, és elősegítheti a konverziókat, ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan zajlik le a Google rangsorolás.

1. Google rangsorolás gyorsítása indexeléssel

Mi a Google index?

A Google keresőmotorja folyamatosan pásztázza az internetet és keresi az új tartalmakat. Amikor egy új oldalra érkezik, akkor bizonyos szempontok alapján eldönti, hogy érdemesnek tartja-e arra, hogy eltárolja a saját rendszerében, azaz indexelje.

Az indexelt tartalmakat úgy kell elképzelni, mint egy könyvtárban tárolt könyveket. Ha valaki szeretne egy könyvet kölcsönözni, akkor a könyvtáros a felsorolt igények alapján ajánl egyet, leemeli a polcról és megmutatja az érdeklődőnek.

Google rangsorolás gyorsítása indexeléssel

Ugyanez történik a Google keresőben is, amikor valami után kutatsz. A beírt kulcsszó alapján a Google megnézi, hogy az adatbázisában melyik tartalmak felelnek meg legjobban a felmerülő igénynek, amire egy komplett ajánlati listát állít össze neked. A listát a saját algoritmusa alapján rangsorolja, a legrelevánsabbat mutatja meg először, majd követi még jónéhány.

Google indexelés URL beküldéssel

Természetesen a cél a Google lista élére kerülés, de ahhoz először be kell kerülni a Google indexébe. Ez megtörténhet anélkül is, hogy bármit tennél, de lehetőséged van a folyamat gyorsítására is.

Az indexelés kérését a legegyszerűbben a Google Search Console felületéről teheted meg. Ehhez először az indexelni kívánt oldal URL-t a képen bekeretezett mezőbe kell illeszteni.

Indexeltetés Search console

Az URL-ellenőrző eszközzel gyakorlatilag arra kéred a Googlet, hogy vizsgálja meg az oldal tartalmát. Ezzel bekerül a Google feltérképezendő URL-ek listájába. A prioritási sorba kerül, és így gyorsabban feltérképezik és gyorsabban indexelik.

Weboldal indexeltetése a Search Consoleban

Indexelési kérelmet nem csak a Search Console, hanem számos SEO plugin is képes küldeni a Google felé. Én a Rank Math SEO plugint használom a weboldalaimon, ahol a képen bekeretezett menüpont alatt tudod beküldeni az új tartalmadat indexelésre.

Google rangsorolás gyorsítás Rank Math indexeléssel

Google indexelés a webhelytérkép frissítésével

A webhelytérkép (más néven sitemap) egy olyan fájl, amely a weboldal azon oldalainak URL-jét tartalmazza egy listában, melyeket meg szeretnénk mutatni a látogatóknak. Ez segíti a Google robotjait abban, hogy a webhely minden oldalát könnyebben megtalálják, és a tartalmakat gyorsabban indexeljék.

A webhelytérképet feltöltheted a Google Search Consolen keresztül , vagy beírhatod a robots.txt fájlba, de SEO plugint is használhatsz, ami automatikusan elkészíti, beküldi és frissíti új tartalmak esetén.

Webhelytérkép feltöltése Google Search Consoleban

2. Google rangsorolás gyorsítása belső linkekkel

A belső linkek fontos szerepet játszanak a Google rangsorolásában, mivel segítenek a Google robotjainak megérteni a weboldal struktúráját és azt, hogy melyik oldalak fontosabbak a másikaknál. A belső linkek általában szöveges hivatkozások, amelyek egy oldalról a másikra mutatnak ugyanazon a webhelyen belül.

Megfelelő belső linképítési stratégiával javítható a weboldalak láthatósága és az organikus keresési találatokban elfoglalt helyzete. Az alábbiakban felsorolunk, hogyan befolyásolják a belső linkek a Google rangsorolását:

  • A belső linkek segítenek a Google robotjainak abban, hogy könnyebben felfedezzék az összes oldalt a webhelyeden, így növelve az esélyét annak, hogy az összes oldalad indexelve legyen.
  • A belső linkek általában kulcsszavakat tartalmaznak, amelyek segítenek a Google-nek azonosítani a weboldalak tartalmát és rangsorolni azokat az adott kulcsszavakra.
  • A belső linkek révén az egyik oldal PageRank értéke átadható a másik oldalnak, amelynek segítségével növelhető az adott oldal rangsorolása a keresőben.
Google rangsorolás gyorsítása belső linkekkel

3. A külső linkek is elősegítik a Google rangsorolást

A külső linkek, más néven backlinkek, meghatározó szerepet játszanak a Google rangsorolásában. Ezek a hivatkozások más webhelyekről mutatnak a saját webhelyünkre, ami azt bizonyítja a Google számára, hogy említésre méltó tartalom van az oldaladon, amire más is hivatkozik.

Nézzük, hogyan befolyásolják a Google rangsorolást a külső hivatkozások:

  1. Minőségi külső linkek, amelyek egy magas minőségű és releváns webhelyről származnak, jelzik a Google-nek, hogy a saját webhelyünk is releváns és magas minőségű lehet. Ezáltal javítható a saját webhelyünk rangsorolása a keresőtalálatokban.
  2. A külső linkek száma szintén fontos szerepet játszik a Google rangsorolásában, de nem mindegy, hogy mennyi a link és honnan származik. Egy nagyszámú, de alacsony minőségű, nem releváns linkekkel teli oldal nem feltétlenül jelenti azt, hogy minőségi tartalom van a weboldaladon.
  3. A külső linkek szöveges tartalma is fontos a Google számára. Ha azok a kulcsszavakat tartalmazzák, amelyekre optimalizálunk, az eredményezhet jobb rangsorolást a találati listában.
  4. A linkek elhelyezkedése is fontos szerepet játszik a Google rangsorolásában. Ha a linkek például a szöveg elején találhatók, akkor nagyobb valószínűséggel értékelik őket a Google algoritmusai.
  5. A linkek forrása és az adott weboldal tartalma szintén fontos szerepet játszik a Google rangsorolásában. Ha a külső linkek egy releváns webhelyről érkeznek, amely tartalma hasonló vagy kapcsolódik a saját weboldalunk tartalmához, akkor jobban értékelhetik őket a Google algoritmusai.
Külső linkek kapcsolódása is fontos a Google rangsorolásban

4. Megosztás a közösségi médiában

A közösségi médiában való megosztás lényeges szerepet játszik a Google rangsorolásban, mivel ez egy jó mutatója annak, hogy egy weboldal tartalma mennyire releváns és értékes a felhasználók számára.

Ha egy weboldal tartalma megosztásra kerül a közösségi médiában, az azt jelzi a Google számára, hogy a tartalom vonzó és értékes lehet az emberek számára. A megosztások száma, azok minősége, valamint az, hogy melyik közösségi média platformon történtek megosztások, mind befolyásolják a Google rangsorolását.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a közösségi médiában való megosztások önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy magasabb rangsorolást érjen el egy weboldal, ez csak egy része az egésznek.

5. Rangsorolás gyorsítása fantasztikus tartalommal

A Google rangsorolásának egyik kulcsfontosságú tényezője a szöveg minősége. A jó minőségű szöveg érthető, releváns, hasznos és érdekes információkat tartalmaz a felhasználók számára. Azok az oldalak, amelyeken élvezetes, informatív és jól szerkesztett tartalmak vannak, magasabb rangsorolást érhetnek el a Google keresési eredményeiben.

Fontos, hogy a tartalmak releváns válaszokat adjanak azokra a kérdésekre, amelyekre a felhasználók keresnek. Egy-egy témát minél jobban „kiveséz” egy leírás, annál elégedettebb az olvasó, amit a Google előrébb sorolással jutalmaz.

A szövegek hossza is fontos tényező lehet a Google rangsorolásában. Általában a hosszabb szövegek jobb rangsorolást érnek el, mivel több információt és részletet tartalmaznak. A hosszú szövegeknek a figyelem fenntartása érdekében tagoltnak, könnyen olvashatónak kell lenni. Érdemes címsorokat, rövid bekezdéseket, képeket használni a könnyű olvashatóság és a vizuális élmény fokozása érdekében.

A szöveg minősége és a tartalom relevanciája mellett a kulcsszavak használata is fontos tényező a Google rangsorolásában. Azok az oldalak, amelyek megfelelően használják a kulcsszavakat, jobb helyezést érhetnek el a Google keresési eredményeiben. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kulcsszavak túlzott használata spamnek minősülhet, és káros hatással lehet az oldal rangsorolására.


Az online jelenlét fontossága napjainkban egyre nő, így a Google rangsorolásának gyorsítása kulcsfontosságú az online láthatóság és a látogatók számának növelése érdekében. A magasabb rangsorolás elősegíti, hogy az oldalak elérjék a célközönségüket, növelve a potenciális vásárlóik számát.

Az optimalizált tartalom és a megfelelő kulcsszavak használata, valamint a webhelytérkép és a belső linkek használata mind hozzájárulhat a Google rangsorolásának javításához és az online sikerek eléréséhez.