SEO szakszavak gyűjteménye – SEO szakszótár

Éppen most kezded beleásni magad a keresőoptimalizálás világába, de csak kapkodod a fejed, mert a témában fellelhető cikkek tele vannak SEO szakszavakkal? Ne aggódj! A SEO szakszótár éppen azért lett összeállítva, hogy segítségedre legyen a leggyakoribb szakmai kifejezések megértésében.

Mi az a SEO szakszótár?

Azoknak a szavaknak, kifejezéseknek a listája, amelyek elengedhetetlenek a keresőoptimalizálással kapcsolatos szakmai anyagok megértéséhez. A SEO szakemberek körében a SEO szakszavak használata teljesen természetes. Számukra már fel sem tűnik, hogy nem mindenki van tisztában ezekkel a fogalmakkal. A SEO szakszótárban fellelhető fogalom-meghatározásokkal megkönnyítem a témában való elmélyedésedet.

Áttekintő a SEO szakszavak gyűjteményéhez

Azért, hogy könnyebben eligazodj a szakszótárban, az általam összegyűjtött SEO szakszavakból készítettem egy kivonatot. A kiválasztott szóra kattintva a kifejezés rövid magyarázatához ugrik az oldal.

A SEO szakszavak rövid magyarázata nem minden esetben elég a rendszer szintű megértéshez, ezért a szövegben elhelyezett linkekre kattintva bővebb magyarázatokat, esettanulmányokat olvashatsz.

Ahhoz, hogy a SEO szakszavak listájához bármikor könnyedén visszatérhess, amikor elakadsz egy szakkifejezés értelmezésében, a SEO szakszótár linkjét elhelyeztem a menüben is és rögzítettem a cikket a blogbejegyzések elején.

SEO szakszótár – angol SEO szakszavak

Az itt összegyűjtött SEO szakszavak angolból átvett kifejezések, vagy azok rövidítése. Mivel használatuk szakmai körökben teljesen általános, ezért fontos, hogy már a kezdetektől ismerd a jelentésüket.

SEO

Az angol Search Engine Optimization rövidítése, ami szó szerinti fordításban keresőmotor optimalizálást jelent. Magyar megfelelője a „keresőoptimalizálás„. A SEO egy gyűjtőfogalom, amibe az összes olyan módszer, tevékenység beletartozik, melyeket azért alkalmazol, hogy honlapod az internetes keresők találati listájában minél jobb helyre kerüljön.

Keyword

A „kulcsszó” angol megfelelője. A keyword, azaz kulcsszó az a szó, kifejezés, amit tudatosan használunk az oldalunkon annak érdekében, hogy az internetes keresők rátaláljanak az oldalunkra, amikor erre a kulcsszóra történik keresés. A keresőoptimalizálás során arra kell törekedni, hogy adott kulcsszóra minél jobb helyezést érjen el az oldal a keresőben. Mindent megtudhatsz a kulcsszavakról a „Mi az a kulcsszó” cikkemben.

Long tail

Magyarra fordítva „hosszú farok” de ilyen formában ritkán fogsz vele találkozni. Ezt a kifejezést kulcsszavak esetében használjuk. A long tail kulcsszavak általában több szóból álló kifejezések, de nem ezért hívják őket „hosszú farok„-nak. Ezekre a kulcsszavakra a keresés gyakorisága kicsi, de ezáltal egy kezdő weboldalnak sokkal könnyebb a Google rangsor elejére kerülni, mint egy olyan kulcsszóra, amire nagy a verseny.

Title

Title az egyik legfontosabb SEO elem. A keresőmotornak HTML kódban mutatja meg mi az oldal címe. A Title jelentése angolul „cím„, de nem azonos az aloldal címével. A Title-ról részletesebben „A keresőbarát honlap kihagyhatatlan elemei” cikkben olvashatsz.

Meta description

Gyakran fogsz ezzel a kifejezéssel találkozni, hisz a Title után a második legfontosabb SEO elem. A magyar szakma „Meta leírásként” is használja. Összefoglalja az oldal tartalmát a keresőmotorok számára. Részletesebben „A keresőbarát honlap kihagyhatatlan elemei” cikkben olvashatsz róla.

URL

Az Uniform Resource Locator kifejezés mozaikszava, ami magyarra lefordítva „Egységes Erőforrás Helye”, de így egyáltalán nem szoktuk használni. Az URL legegyszerűbb magyarázata: az oldal webes címe. Ez alapján lehet rátalálni, mint ahogy a lakcímed alapján találnak rád.

„https://seoportal.hu/szakszotar-seo-kifejezesek”

https – protokoll

seoportal.hu – Domain

szakszotar-seo-kifejezesek – az oldal elérési útja

CTR

A Click Through Rate kifejezés rövidítese, ami lefordítva átkattintási arányt jelent. Megmutatja, hogy a honlapod megjelenéséhez viszonyítva hány százalékában történt átkattintás az oldaladra.

SERP

A Search Engine Results Page kifejezés mozaikszava, amely magyarul keresőtalálati oldalt jelent, vagyis egy adott szóra feljövő találatok oldala.

ALT tag

Alt tag nem más, mint a weboldaladon használt képek leírása a keresőmotorok által értelmezhető HTML formában.

Domain

Az angol szó eredeti jelentése birtok, terület. Az online világban Domain-nek hívjuk azt az adminisztratív egységet az interneten, amit a köznyelvben honlapként ismerünk. Pl: seoportal.hu

Domain Authority

A Domain Authority rövidített változata DA, magyarra fordítva domain tekintély. Ez egy 1 és 100 közötti érték, ami az adott domain rangsorolási potenciálját jelzi. Minél nagyobb egy domain DA értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kedvező helyen szerepel a rangsorban, ezáltal értékesebb.

Ez az érték azonban független a Google, vagy bármely más kereső értékelésétől és rangsorolási rendszerétől. A Domain Authority a MOZ (az egyik legismertebb keresőoptimalizáló cég, saját SEO szoftverrel) által kifejlesztett mutató, melyet hasonló szempontok alapján számol, mint ahogy a keresők rangsorolják a weboldalakat.

Dwell time

Az az időtartam, amelyet a látogatód az oldalon eltölt, mielőtt kilép onnan. Ez minél hosszabb, annál jobb, mert azt mutatja, hogy hasznos tartalmat talált nálad.

Responsive Web Design (RWD)

Olyan technológiával felépített weboldal, amely képes a tartalmat a különböző méretű kijelzőkhöz igazítani anélkül, hogy az olvashatóság, ezáltal a felhasználói élmény romlana. „Reszponzív weboldal” vagy „mobilbarát weboldal” kifejezésként terjedt el a hazai szakmában.

On site SEO

Az One Site Seo (vagy On Page SEO) szabatosan lefordítva az oldaladon belüli keresőoptimalizálás. Minden olyan SEO tevékenység, amit a honlapodon belül végzel a jobb eredmények érdekében. Teljes kontrolod van felette. Két nagy területet foglal magába, a technikát és a tartalmat.

Off site SEO

Off site SEO (vagy Off page SEO) magyarra fordítva a honlapodon kívüli keresőoptimalizálás. Minden olyan SEO tevékenység, amelyet a saját honlapodon kívül végzel a jobb eredmények érdekében. Ilyen a linképítés vagy a közösségi média tevékenységek. Nem minden felett van kontrolod, nem tudod pl. befolyásolni, hogy milyen weboldal jeleníti meg az oldaladat hivatkozásként.

SSL tanúsítvány

A honlapodon használt SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány biztosítja, hogy a felhasználó és a szervered között egy biztonságos, titkosított csatorna jöhessen létre. A titkosított adatot csak a te szervered képes lefordítani, így az adatbeküldő és a szervered közötti úton az adat nem tud adathalászok kezébe kerülni. Az SSL titkosításról „A keresőbarát honlap kihagyhatatlan elemei” cikkben találsz bővebb információt.

Anchor text

Magyar megfelelője a horgonyszöveg, melynek rövid magyarázatát a „Horgonyszöveg” kifejezés alatt olvashatod.

Nofollow

Szó szerinti jelentése: „nem követés„. Ezzel jelezzük a keresőrobotoknak, hogy ne kövessék az oldalt. A Nofollow jelöléssel a kereső sem az oldalon lévő tartalmat, sem az ott elhelyezett linkeket nem fogja figyelembe venni. Az egész oldal, hivatkozásokkal együtt olyan lesz, mintha nem is létezne.

Noindex

A keresőrobotoknak adott utasítás arra vonatkozóan, hogy ne látogassák az oldalt. Akár az egész honlap, de 1-1 oldal is ellátható noindex jelöléssel. Ebben az esetben az oldalon lévö linkek követhetőek maradnak.

Index

Indexnek nevezzük azt az adatbázist, amelybe a keresők a keresőrobotok által összegyűjtött weboldalak adatait tárolják, és amelyből összeállítják a rangsorolási listát. Minden keresőnek saját indexe, azaz adatbázisa van, a rangsorokat pedig a saját algoritmusuk, egyedi feltételrendszerük alapján állítják össze.

Indexing

Bővebben lásd: Indexelés címszó alatt.

SEO szakszótár HTML kód

HTML

Az angol Hypertext Markup Language rövidítése. A HTML egy számítógépes programnyelv, melyet a keresőmotorok és a böngészők olvasni és értelmezni tudnak. Ebből a kódból rakják össze a számunka is olvasható, színes, látványos tartalmú oldalakat. A honlapod is ezen a nyelven íródik.

Google Search Console

A Google ingyenes szolgáltatása, melyben nyomon követheted, hogy a weboldalad hogyan teljesít a keresőben. Maga a Google Search Console használata nem változtat semmit a weboldalad helyezésén, de a benne megjelenő információk és adatok segítségével tudatosabban tudod keresőoptimalizálni a honlapodat. Ez egy eszköz, amivel többek között nyomon követheted, hogy:

  • milyen gyakran és milyen kulcsszavakra jelensz meg a keresőben,
  • hányszor kattintanak az oldaladra,
  • vannak-e indexelési problémák a weboldaladon,
  • milyen más weboldalak hivatkoznak rád, stb.

Sitemap

Magyar megfelelője a webhelytérkép. Bővebben lásd: Webhelytérkép címszó alatt.

SEO szakszótár – magyar SEO szakszavak

Az alábbiakban összegyűjtött SEO szakszavak, melyek vagy magyar kifejezések, vagy idegen szavak magyarosított változatai, ugyanúgy magyarázatra szorulnak, mint a változtatás nélkül használt angol kifejezések.

Kulcsszó

Keresőoptimalizálási szempontból azokat a szavakat, kifejezéseket nevezzük kulcsszavaknak, amelyekre az internetes keresőben keresve azt szeretnénk, ha az oldalunk szerepelne a rangsor elején. Teljes részletességgel a „Mi az a kulcsszó” cikkemben olvashatsz a kulcsszavakról.

Kulcsszókutatás

Azoknak a kulcsszavaknak a szisztematikus megkeresése és rendszerbe állítása, melyekre a honlapodat rangsorolni szeretnéd. A kulcsszókutatás lépéseit „A kulcsszókutatás folyamata kezdőknek” cikkben ismerheted meg.

Kulcsszó sűrűség

Megmutatja, hogy a honlapod egy adott oldalán, az oldalon található szavak számához képest, százalékos arányban hányszor szerepel a választott kulcsszó. Ha pl. az adott oldalon 1000 szó található, a választott kulcsszó pedig 10x szerepel a szövegben, akkor a kulcsszó sűrűség 1 %. A kulcsszavakkal telepakolt szövegek kora lejárt. Az „Így kerülj a Google rangsor elejére” cikkben megtudhatod, hogy mely tényezők befolyásolják a keresőben elfoglalt helyedet. Fontos a kulcsszó, de az a legfontosabb, hogy a tartalom adja meg a választ a látogató kérdésére.

Duplikált tartalom

Olyan szöveg a weboldalon, amelyik már másik weboldalon is szerepel, tehát egy szöveg jogosulatlan felhasználása. A Google hátrébb sorolja azokat az oldalakat, amelyeken másolt szövegek találhatóak.

Organikus találatok

Az internetes keresők találati listájában azok a találatok, melyekbe nem fizetett hirdetéssel kerülnek be a weboldalak, hanem a Google rangsorolása alapján.

301-es átírányítás

Ezt az átirányítást akkor alkalmazzuk, ha az egyik oldalt szeretnénk átirányítani egy másikra, pontosabban az egyik URL-t átirányítjuk egy másik URL-re. Ilyen eset többek között, amikor új Domain-t szeretnél, és a régi Domain alatti tartalmat átirányítod az újra. Olyan ez, mint amikor új helyre költözöl és megbízást adsz a postának arra, hogy ha a régi címedre küldeményed érkezik, akkor azt automatikusan vigyék az új címedre.

404-es hiba

A 404-es hiba azt jelenti, hogy a keresett oldal nem található. A 404-es oldalakról „A keresőbarát honlap kihagyhatatlan elemei” cikkemben olvashatsz részletesebben.

Indexelés

Az indexelés az a folyamat, amelynek során a keresőmotorok felkutatják, tárolják és kategorizálják a webhelyeken talált információkat és tartalmakat, hogy aztán megjeleníthessék az organikus találatokban. Az új tartalmakat a keresőmotorok vagy a webhelytérkép alapján, vagy linkek, azaz hivatkozások alapján találják meg.

Webhelytérkép

Egy olyan szöveges fájl, amely a weboldal azon oldalainak adatait tárolja, amelyeket szeretnénk, hogy a keresők indexeljenek és megjelenítsenek a találati listákban. Segít a keresőmotoroknak a gyorsabb és pontosabb feltérképezésben.

SEO szakszótár linkek

SEO szakszótár – linkek, hivatkozások

Link, hivatkozás

Összeköttetés, kapcsolat egy másik weboldallal. Az „Így kerülj a Google rangsor elejére” cikkben bővebben olvashatsz a linkekről.

Belső linkek, hivatkozások

Olyan linkek, melyek a saját honlapodon belül kötik össze az egyes oldalakat. Közismert pl. a honlapodon megjelenő céglogó, amire kattintva a főoldalra kerülsz vissza. A belső linkek hálózata segíti (rossz struktúra esetén összekavarja) a látogatót a tájékozódásban és könnyedén vezeti egyik oldalról a másikra.

Kifelé mutató linkek

Azok a linkek, amelyek a te oldaladról mutatnak más weboldalára. Érdemes olyan oldalakra hivatkozni, melyek nagy látogatottságú, megbízható források, naprakész információkkal. Ilyen pl. a Jogtár.

Külső linkek, hivatkozások

Azok a hivatkozások, amelyek más weboldalról mutatnak a te oldaladra. Ezt a Google úgynevezett ajánlásnak veszi, ami a rangsorolásnál sokat nyom a latba. Minél értékesebb oldal hivatkozik rád, annál értékesebbnek számít az ajánlása és annál jobban figyelembe veszi a Google az oldalad rangsorolásnál.

Linképítés

Az a tudatos tevékenység, amely során a saját honlapodon belül (belső link), vagy a honlapod és mások honlapja között (külső link) kapcsolatokat építesz fel.

Horgonyszöveg

Azok a szavak, kifejezések vagy teljes mondatok, amire linket helyezünk. A horgonyszövegre kattintva átkerülsz egy másik oldalra.


A SEO szakkifejezések gyűjteménye nem teljes körű. Ha akad olyan, ami számodra hiányzik, jelezd felém, és felveszem a listába.