DIVI telepítése – FTP-n keresztül

Elhatároztad, hogy magadnak fogsz weboldalt készíteni? Megvásároltad a DIVI sablont, de még nem tudod, hogyan kell telepíteni? A DIVI telepítése nem ördöngös feladat. Most lépésről lépésre bemutatom a folyamatát, hogy minél hamarabb hozzá tudj fogni a honlapod építéséhez.

A DIVI telepítésének lépései nem DIVI specifikusak, tehát bármely más sablon telepítése esetén is nyugodtan használhatod. Az FTP és a Filezilla leírása szintén általános, így máskor is hasznos lehet számodra.

A DIVI telepítés négy lépése:

  • DIVI letöltése a saját számítógépedre
  • DIVI feltöltése a honlapod adatbázisába
  • DIVI bekapcsolása a WordPress admin felületen
  • DIVI hitelesítése

DIVI telepítése – első lépés

Mivel a DIVI fizetős sablon, ezért nem tudod a honlapod WordPress admin felületén keresztül telepíteni, mint az ingyenes sablonokat. Erre csak a DIVI hivatalos weboldaláról, vagyis az Elegant Themes-ről va lehetöséged. Mivel már megvásároltad a DIVI-t, ez azt jelenti, hogy van felhasználói fiókod az Elegant Themes-hez, így a saját fiók létrehozását nem részletezem.

Belépés után a „My downloads” gombra kattintva kerülsz arra az oldalra, ahol a „Download the Divi theme” gombbal le tudod tölteni a sablont a saját számítógépedre. A letöltés során egy tömörített Zip fájlt fogsz kapni, amit – az általam preferált FTP-n keresztüli feltöltéshez – ki kell csomagolnod.

Elegant Themes - Divi letoltes

DIVI telepítése – második lépés

A DIVI feltöltése a honlapod adatbázisába többféle módszerrel történhet, de én most a legbiztosabbat – bár nem a legegyszerűbbet – az FTP-n keresztüli feltöltést részletezem. Az eredeti tömörített DIVI Zip fájlt a honlapod admin felületén is telepítheted, ami még elvileg egyszerűbb is, mint az FTP-n keresztüli feltöltés. Sokszor azonban a módszer nem jár sikerrel a feltölthető adatmennyiség korlátja miatt.

Mi az az FTP?

FTP a File Transfer Protokoll (állomány átvitelre szolgáló szabvány) rövidítése. Lehetővé teszi a szerver és a kliens gép közötti kétirányú adatáramlást (letöltés-feltöltés). Nem érdemes mélyen belemenni a részletekbe, de annyit mindenképpen jó tudni, hogy a honlapod szervere és a saját számítógéped közötti adatáramlás az FTP protokoll alapján felépített csatornán keresztül történik.

Az FTP hozzáférésedet a tárhely szolgáltatód biztosítja számodra. A szükséges adatokat – FTP cím, felhasználónév és jelszó – a tárhely aktiválásakor küldik el neked e-mailben. Ha nem találod, vedd fel velük a kapcsolatot, hisz ezek nélkül nem tudsz FTP kapcsolatot létesíteni.

Mi az a Filezilla?

A Filezilla egy ingyenesen használható program, ami a Filezilla hivatalos oldaláról magyar nyelven is letölthető. A Filezilla használatával könnyen tudsz a honlapod szerverére adatokat feltölteni, illetve onnan letölteni.

A Filezilla letöltése és elindítása után ez a kép fogad. Baloldalon fogod látni a saját számítógéped adatállományát, míg jobb oldalon a honlapod adatbázisát, miután a tárhely szolgáltatótól kapott FTP hozzáférési adatokat megadtad a programnak. Ehhez először a „Fájl” menüpont alatt kattints a „Kedvenc helyek” gombra.

DIVI telepites Filezilla 1. lepes

Az FTP kapcsolat beállításának lépései:

  1. New site – új kapcsolat létrehozása
  2. Új állomás – add meg azt a nevet, amivel be szeretnéd azonosítani a későbbiekben a szervert. Legjobb, ha a honlapod nevét adod meg.
  3. Cím – a tárhely szolgáltatód által megadott FTP cím
  4. Felhasználónév, jelszó – a tárhely szolgáltatód által megadott FTP felhasználónév és FTP jelszó, ami általában a Cpanel felhasználóneve és jelszava szokott lenni.
  5. Csatlakozás – mentsd el az adatokat
DIVI telepites Filezilla 2. lepes

DIVI feltöltése FTP-n keresztül

Sikeres FTP csatlakozás után a következő kép fogad, a jobb oldalra betöltődik a honlapod adatbázisa. Itt kell megkeresned azt a helyet, ahová a DIVI sablont fel fogod tölteni. A sablonokat mindig a „themes” mappába kell tölteni, ahol a „themes” a „sablonok” angol megfelelője. A „themes” mappa a „public_html” alatti „WP-content” mappában található.

Baloldalon, a saját géped mappái között keresd meg a kicsomagolt DIVI mappát, amit egyszerűen egér segítségével áthúzol a jobb oldali „themes” mappába. Ezután várj türelmesen, az adatátvitel eltart néhány percig. A sikeres feltöltést a Filezilla jelezni fogja neked.

DIVI telepites Filezilla 3. lepes

DIVI telepítése – harmadik lépés

A DIVI sablonod ezúttal bekerült a megfelelő helyére, de még nem tudod használni, mert nem aktív. Az aktiváláshoz be kell jelentkezned a honlapod admin felületére, ahol a „Vezérlőpult –> Megjelenés –> Sablonok” alatt láthatod a feltelepített sablonjaidat. Ne lepődj meg, egy teljesen új WordPress telepítéssel 4 sablon is az oldaladra kerül, ezek a WordPress saját alap témái.

Te viszont leginkább arra vagy kíváncsi, hogy sikeresen telepítetted-e a DIVI-t. Ha a sablonok között látsz egy nagy lila DIVI ikont, akkor megnyugodhatsz, a DIVI FTP-n keresztüli telepítése sikeres volt.

DIVI telepites utan wordpress

Ha az egeret a lila DIVI ikonra helyezed, megjelenik a „Sablon részletei” gomb, amin keresztül a sablon aktiválásához juthatsz. Bekapcsolás után a „Vezérlőpult –> Megjelenés –> Testreszabás” felületen el is kezdheted az oldalad szerkesztését.

DIVI bekapcsolasa

DIVI telepítése – negyedik lépés

Bekapcsolás után igaz, hogy a sablonod már használható, de nem árt, ha hitelesíted, vagyis igazolod, hogy te vagy a jogos tulajdonosa. Ezzel biztosítod magadnak a frissítéseket.

A hitelesítéshez újból be kell lépned az Elegant Theme fiókodba, ahol az „Account –> My account –> API key” alatt találod a felhasználónevedet és az API kódodat.

API key DIVI

A felhasználónevet és az API kódot be kell illesztened a feltöltött DIVI sablonba, a honlapod admin felületén keresztül. Ehhez lépj a „Vezérlőpult –> DIVI –> Sablon beállítások” részhez, majd itt kattints a lila sávban található „Frissítés” gombra. Írd be a felhasználónevedet és az API kulcsot, majd mentsd el. Ezzel a hitelesítés megtörtént.

DIVI telepitese utan hitelesites

Alapjában véve elkészültél a DIVI sablon telepítésével és elkezdheted felépíteni a honlapodat a saját ízlésvilágod szerint. De még mielőtt nekilátnál, javaslom az úgynevezett „Child theme” (gyerek sablon vagy származtatott sablon) letöltését, hisz előbb-utóbb a te honlapod életében is eljön az a pillanat, amikor valami egyedi igény miatt módosítani kell a kódját.

A módosítások azonban csak akkor maradnak meg a honlapodon a sablon hivatalos frissítései után is, ha gyerek sablont használsz. Ezért jobb ezt már az első perctől kezdve használnod. A Child theme telepítését és tudnivalóit egy külön bejegyzésben foglaltam össze, amit a linkre kattintva érsz el: „WordPress child theme – minden a gyerek sablonról”.