Canva használata – képszerkesztés lépésről lépésre


Canva használata

Egy szöveg ma már nem csak szavakból áll. Egy szöveg ma már semmit nem ér képek nélkül. Hiába veted papírra értékes gondolataidat, az olvasó hamar továbblép, ha nem lát benne egy képet sem. Hidd el, jobban jársz, ha minél hamarabb megismered az egyik legjobb ingyenes képszerkesztőt, aminek használatával káprázatos képeket fogsz alkotni szövegeidhez. Segítek! Megmutatom mennyire egyszerű a Canva használata.

Canva képszerkesztő alapok

A Canva alapjait, vagyis a felhasználói fiók létrehozását és a kezelőfelület bemutatását a “Canva képszerkesztő” cikkemben részletesen bemutattam. Olvastad? Akkor bele is kezdhetünk az első projekt elkészítésébe.

Canva használata – a sablon kiválasztása

A Canva képszerkesztőben több száz sablon közül válogathatsz, amiket a saját ízlésedre formálhatsz. Nincs más dolgod, mint kiválasztani egyet, és máris kezdheted a szerkesztést.

Belépés után kattints a „Sablonok” menüpontra a bal oldali kezelőfelületen. Ezután két lehetőséged van. Vagy görgetsz az oldalon és választasz valamelyik kategóriából, vagy használod a lap tetején lévő keresőt. Én most az utóbbit választottam.

Canva használata - sablon kiválasztása

Mivel egy blogbejegyzés szalagképének szerkesztését szeretném bemutatni, ezért a sablonok között rászűrtem a “blog” témára. A kínálat még szűkítés után is bőséges, nem könnyű a választás.

Sablonválasztás

A kiválasztott sablonra kattintva, egy felugró ablakban láthatod a sablonhoz használt színkódokat és betűtípusokat, valamint itt tudod megerősíteni a sablon használatát.

Canva használata - kiválasztott sablon infopanel

Canva képszerkesztő kezelőfelülete

A sablon kiválasztása után bejutottunk a program lelkébe, a képszerkesztő kezelőfelületére. Azt javaslom, hogy itt egy kicsit időzz el, kattintgass, nézd meg miket is tud a program.

Canva képszerkesztő kezelőfelület

Canva használata – képválasztás

Egy kis ismerkedés után haladjunk tovább, és kezdjünk bele a képszerkesztésbe. A szalagképem egy „Rozskenyér készítési tudnivalók” blogbejegyzéshez készül, egy kézműves pékség weboldalára. Ezért az eredeti sablon háttérképét le szeretném cserélni a pékséghez passzoló képre.

Ehhez a bal oldali kezelőpanelen a „Képek” menüre kattintva megnyílik a Canva program képbankja. A kereső itt is megkönnyíti a dolgomat, hisz téma szerint tudom szűkíteni a kínálatot. Rákerestem a „kenyér” témájú képekre, majd kiválasztottam az ízlésemnek megfelelőt. Az ingyenes képeket korlátlanul, megkötések nélkül használhatod bármilyen projekthez.

Háttérkép keresése

Canva használata – képcsere

A megfelelő képet kiválasztottam, így a következő lépés a sablonban lévő kép lecserélése lesz. Szerencsére ez egy pofonegyszerű művelet, hisz nincs más dolgom, mint az egérrel behúzni az új képet a régi helyére. Máris megtörtént a csere.

Képcsere

Canva használata – képszerkesztés

A beillesztett képeket tovább formálhatod különböző effektekkel, szűrökkel, fényhatás beállításokkal, stb.

Canva használata - képek szerkesztése

Canva használata – szövegek

A következő lépés a feliratok testreszabása, amit kétféleképpen is megtehetsz:

  • A sablon eredeti szövegdobozába kattintva, a szöveg átírásával. (Én ezt a verziót választottam)
  • A bal oldali menüben, a “Szöveg” fülre kattintva, egy új betűkombináció kiválasztásával.

Bármelyik verziót is választottad, további beállítási lehetőségeid vannak a Canva felső sávjában lévő szövegszerkesztő panelen. Itt változtathatod a betű típusát, méretét, színét, stílusát, éppen úgy, mint egy Word szerkesztőben.

Canva használata - betűk

A “Milyen a jó honlap? Így dönt a látogató” cikkemben sok hasznos tanácsot osztok meg a betűk használatának szabályairól. Legalább az alapokkal érdemes tisztában lenni, hisz a megfelelő betűhasználat fokozza a felhasználói élményt.

Canva használata – színek

A színek módosítása legalább olyan egyszerű, mint az eddigi lépések voltak. Az “Új szín” ikon alatt tudsz színkódot megadni.

Canva használata - színek

Mit kezdhetsz az elkészített anyagoddal?

Letöltheted, megoszthatod, elküldheted emailben….

Canva saját terv letöltés

…vagy lementheted a Canva fiókodba.

Canva saját terv mentés

Amint látod, a Canva képszerkesztő program használata igazán egyszerű, kezelőfelülete pedig felhasználóbarát. Szinte minden magától értetődő. Ha mégis elakadnál valahol, akkor a Canva súgóban biztosan megtalálod a választ. Bátran kísérletezz!

Kérdésed van? Tedd fel nyugodtan!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

SEO fogalma

A SEO a search engine optimization angol kifejezés rövidítése. Szó szerinti fordítása: kereső motor optimalizálás, de magyarosan keresőoptimalizálásnak szoktuk nevezni. A SEO (keresőoptimalizálás) a honlapon végzett olyan tevékenységek összessége, melynek eredményeként a weboldal a keresőmotorok találati listáján magasabb helyezést ér el és ezáltal nagyobb látogatóforgalmat generál.